Sēņu zupa

Ingūna

 

Sauja putraimu

Sēnes apm. 700 gr (labāk baraviku galviņas)

2-3 kartupeļi

Ūdens ~ 2l

sīpols neliels

1 ēd.k. tomātu mērce

Sāls

Pipari

PAGATAVOŠANA

Ūdenī vāra putraimus un kartupeļus (smalki sagrieztus). Sagriež sēnes, apcep ar sīpolu, sāli, pipariem, kad kartupeļi izvārīti, tad pieliek saceptās sēnes, visu kopā uzvāra un pievieno ēd. k. tomātu mērci, nedaudz sāls. Dažreiz treknumam pievienoju kausēto sieru.

Seviče

Annija Sprivule

Seviče (ceviche) ir marinēšanas tehnika, ko izmanto Dienvid- un Centrālamerikas piekrastes reģionos, lai marinētu zivis. Es iemarinēju šampinjonus. Garšoja nuuuuuu gandrīz pēc siļķēm. Dienvidaustrumāzijā izmanto līdzīgu pagatavošanas tehniku arī plāni sagrieztai gaļai. Šim variantam labāk lietot austersēnes.



- 8 šampinjoni / austersēnes

- mazs sarkanais sīpols

- čili pāksts

- 3 laimi

 

PAGATAVOŠANA

Sagriez sēnes plānās šķēlītēs. To pašu izdari ar sīpoliem. Sakapā čili. Visu samaisi un aplej ar sulu, kas izspiesta no laimiem. Liec ledusskapī vismaz uz 2 stundām. Ēd kā piedevu pie citiem ēdieniem vai pievieno salātiem.

Ja marinējums šķiet pārāk spēcīgs, to var padarīt maigāku, pievienojot tomātus un avokado.

Austersēņu gardums

Anna Markēviča

 

500 g austersēnes

Divas ķiploka daiviņas

Viens vidēja izmēra purava kāts

Tējkarote svaigi rīvēta ingvera

Nedaudz svaigais čilli

Daži svaiga pētersīļa kāti

Sāls pēc garšas.

 

PAGATAVOŠANA

Viegli apcep smalki sagrieztu ķiploku, ingveru un čilli, pievieno smalkās strēmelēs sagrieztas austersēnes (bez kātiņiem) un puravu. Cep uz lēnas uguns, kamēr sēnes ir mīkstas. Pievieno smalki sagrieztus pētersīļus vai koriandru, sāli. Garšu var papildināt ar dažām citrona sulas pilītēm!

Sēņu gardums Rūķīšiem

Kate Skate


2 personām


Sauja kaltētu sēņu(mūsu baravikas lieliskas);
Pāris ēdamkarotes rudenī apcepto sēņu (izmantoju gailenes):
Eļļa -sviests;
Mazie smalkie, tievie makaroniņi(viss labākie Optimas līnijas, jo nepieciešami tādi, kas ātri mīksti kļūst - dārgie nederēs)250 gr;
Saldās paprikas pūlveris(pēc garšas - lietoju ēdamkaroti ar kaudzi);
Buljonam:
Vislabāk ja ir paša vārīts, bet var izmatot arī no kubiciņa pagatavotu;
0,5l ūdens;
1 kubiciņš buljona;
divas lauru lapas;
5 pipari melnie;
Rozmarīns un timiāns - daudzums pēc mīlestības pakāpes, es lietoju daudz.


PAGATAVOŠANA
Vienā pannā apcep, sacep sēnes bez sāls(tas pietiekoši buljonā, bet atkal gaumes jautājums). Otrā pannā apgrauzdē (nevārītus) mazos makaronus nepārtraukti maisot līdz pilnīgi brūnai nokrāsai, kad gatavs pievieno sēnēm un nedaudz aplej ar buljonu tikai lai pārsedz un atstāj uz lēnas uguns pasautēt. Vēlāk pievieno vēlreiz buljonu. Pašās beigas bez vāciņa pannai vēl ļauj apcepties, lai pazūd liekais šķidrums. Sanāk burvīgi birstošs irdens apetelīgs vēdera un garšas kārpiņu mierinājums.


P.S. Es izmantoju tikai keramikas pannas (traukus), kas pie mums īsti nav atrodamas. Bet var arī klasiskajā pannā visu dabūt gatavu!

Sēnes ar muskatriekstu

Kristīne Jansone

250 gr. šampinjoni

Neliels baltais sīpols

Augu eļļa

Šķipsniņa muskatrieksta

Krējums

 

PAGATAVOŠANA

Nomazgā, nosusini šampinjonus apm. 250 gr., sagriez ļoti smalki vienu nelielu balto sīpolu (es rīvēju uz rīves ). Sašķērē šampinjonus strēmelītēs. Uzkarsē pannu, pievieno nedaudz labas augu eļļas ( es izmantoju olīvu eļļu) un uz karstas pannas apcep sīpolu. Pieber šampinjonus un... Svarīgākais ir šķipsniņa muskatrieksta! - tas piedos raksturu ēdienam. Visu apcep līdz gatavs. Pēc vēlēšanās pievieno sāli un neskopojas ar krējumu, kuru pieliek uz pannas beigās un ļauj visam paelpot kopā dažas minūtes. Pasniedz ar kartupeļiem.

Gaileņu sacepums

Ulla Kavicka


300g apceptu gaileņu+ smalki sagriezts sīpols
5 vidēji kartupeļi
1 neliels cukini
2 tomāti
4 šķēles žāvēta cauraugusi cūkgaļa, mazliet apcepta
1 ola
0.5 glāze skābais krējums
zaļumi
sāls, pipari, citas garšvielas pēc izvēles, kas nu kuram garšo
sviests formas iesmērēšanai

PAGATAVOŠANA
Nomizo kartupeļus, sagriež vidēji biezās ripās, liek ietaukotā veidnē, uz tiem ripās sagrieztu cukini, gailenes, gaļu, tomātus ripiņās, sakuļ olu ar krējumu, pārlej pāri. Es garšvielas beru uz cukini, sāli sēnēm cepoties un nedaudz pievienoju krējumam. Liek formu cepeškrāsnī 200 grādos uz 35 - 40 minūtēm.

Krēmzupa ar kaltētām baravikām.

Rita Sakse

Ņem apmēram 1,5l ūdens, liek sildīties. Nomizo sīpolus, dažus kartupeļus, burkānus nu un tad vēl visu citu, kas mājās aizķēries- kāpostus, puķkāpostu, ķirbi, kāli, kabaci- visu liek katlā cik lielos gabalos grib un kādā secībā grib (šī sadaļa man ar ļoti patīk, jo nav jāiespringst, kā tas izskatīsies...nu tik lai krāsa nav dīvaina, bet to parasti burkāni notušē), kad kartupeļi un burkāni ir mīksti un viss pārējais ar apvārīts, to visu sablenderē. Liek klāt vēl klasisko dzintarsieru vai dzintarsieru ar sēnēm-kam garšo sierīgāk, tas divas paciņas, kas var iztikt ar mazāk, tas vienu. Pielej kādu šļuku saldā krējuma. Mums garšo treknāks, mēs lejam ne mazāk kā 200ml,bet var arī vispār neliet. Ja zupa par biezu, var vēl piešaut ūdeni.


Blenderēšanas beigās liek klāt miezerī saberztas kaltētas baravikas. ne gluži pulverī, bet mazos gabaliņos. Ja patīk lielāki gabaliņi, sēnes pirms tam kādu brītiņu jāuzmērcē remdenā ūdenī un ir tikai jāiemaisa, pārtraucot blenderēšanu. Ja ir laiks un vēlēšanās, zupu var pasniegt kopā ar sviestā apceptiem baltmaizes grauzdiņiem.

Sēņu rasols

Santagora Eva Lavandera


Zaļie zirnīši 2 bundžas
Burkāni, līdzīgā apjomā, cik zirnīšu
Vistas giross 2 gab.
Marinēti šampinjoni, vai kādas citas sēnes, 2 burkas
Majonēze ar kaltētām baravikām

Krējums

2 lieli sīpoli

Pipari pēc izjūtas.

 

PAGATAVOŠANA

Burkāni jāizvāra, jāsagriež mazos gabaliņos un jāliek ledusskapī atdzesēties, tikmēr sagriež vistas girosus, sīpolus un sēnes, pēc tam izņem burkānus no ledusskapja visu sajauc, tāpat kā gatavojot tradicionālo rasolu, un izdekorē ar nesagrieztiem šampinjoniem un var pārkaisīt zaļos lociņus. Atdzesēšana ledusskapī paātrina rasola vajadzīgo temperatūru ēšanai.

sēņu mērce. sagriež smalki gailenes vai baravikas un cep uz pannas, kamēr gatavas, un tad, kad tās ir pilnībā izceptas, pievieno skābu krējumu, samaisa, var pievienot pēc izjūtas sāli, un zaļumus, un šī mērce ir gatava. (šī recepte varētu derēt ari austersēnēm, bet nav pārbaudīts)

sēņu maizītes. atdzesētu sēņu mērci, ko iepriekš aprakstīju, smērē uz labas kvalitātes rupjmaizes. ļoti garšīgs ēdiens.

Kartupeļu laiviņas ar austersēnēm

Kristīne Pružinska


Kartupeļi
Austersēnes
Sīpoli 
melnie pipari, sāls
Krējums vai jogurts
Siers (čedars vai pēc vēlēšanās kāds cits siers, kas kūst)
Olīveļļa

PAGATAVOŠANA
Kartupeļus nomizo, griež uz pusēm. Izgreb vidu, līdz veidojas laiviņas. (laiviņu malas apmēram 0,5 cm biezas, jo biezākas, jo ilgāk jācep).
Cepeštraukā liek kartupeļu laiviņas, aplaista ar olīveļļu, uzber nedaudz sāls. Liek karstā cepeškrāsnī un cep, līdz kartupeļu laiviņas apceptas brūnas un gatavas. (~ 20 min)
Tikmēr smalki sagrieztas austersēnes cep olīveļļā ar sāli un melnajiem pipariem, līdz sēnes mīkstas (arī ~ 20 min). Pievieno smalki sakapātu sīpolu, cep vēl nedaudz, kas viss sacepies, pasautē vēl zem vāka ar nelielu daudzumu ūdens (sēnēm jābūt ļoti mīkstām). Kad sēnes ar sīpoliem gatavas, pievieno krējumu (vai jogurtu bez piedevām, sanāk tik pat labi), līdz veidojas bieza mērce. To vairs nekarsē un nevāra, tiklīdz iejauc krējumu, mērci uzreiz pilda iekšā kartupeļu laiviņās. Pa virsu uzber rīvētu sieru, to visu liek cepeškrāsnī vēl uz 5 min.
Ja kartupeļi izvēlēti lieli, sanāk pamatēdiens. Ja izvēlas mazus kartupeļus, sanāk smalka uzkoda.

Fetučini ar austersēnēm: "Trako putnu ligzdas"

Laima Berģe

Makaroni Fettuccine - 6 ligzdiņas
Austersēnes - 12 vidēja izmēra sēnes
Vistu fileja - 3 gabali
Puravs - ~ 10 cm baltās daļas
Šalotes sīpols - 1 gb
Saldais krējums (var arī skābo, bet tad mainās garša) 3-4 ēdamkarotes
Siers Holandes - 100 gr.
Parmezāns - rīvēts 3 ēdamkarotes
Sviests - 100 gr.
Sāls, baltie pipari pēc garšas
Zaļumi pēc izvēles (es lietoju pētersīļus)


PAGATAVOŠANA
Liekam vārīties ligzdas verdošā sālsūdenī. Kad gatavas ar putukaroti ņemu laukā pa vienai un lieku cepamajā traukā, lai gaida!

Sagriežu vārītu vistas fileju strēmelēs, lieku pannā, kurā jau izkusis sviests (50 gr) un pievienoju strēmelēs sagrieztu puravu (lapiņas atdalu pa vienai, rūpīgi nomazgāju, nosusinu un griežu šķērsām). Ļauju visam aprauties max 5 minūtes, pieberu sāli pēc garšas, samaisu un sadalu visu vienādās daļās, liekot porciju katrā ligzdā!

Sagriežam pusripās sīpolu un liekam pannā, kur gaida atlikušais sviestiņš, jau izkusis, cepam līdz caurspīdīgumam, sagriežam strēmelēs sēnes un liekam pie sīpoliem apcep 5-7 minūtes, pievieno sāli un baltos piparus (baltos, jo garša ir tāda pati, kā melnajiem, bet sasmalcināti viņi nav redzami) un saldo krējumu. Tikko krējums uzmet burbuli, liekam visu pa porcijām ligzdās, pa virsu vistai!

Uzberam sarīvētu Holandes seru un šaujam visu cepeškrāsnī 220 grādos uz minūtēm 10-15, līdz siers ieguvis zeltainu garoziņu.

Ņemam laukā. liekam uz šķīvja, ātri pārkaisām ar sasmalcinātiem pētersīļiem un parmezānu (to var arī nelietot)!

Sēņu groziņi

Aigars Kalniņš

 

4personām.

200g.sviesta mīklas

~ 400g. svaigu vai saldētu sēņu (baravikas vai gailenes)

1/2ēd.k. sviesta

1/2ēd.k. kviešu miltu

1/2tējk. sāls

1/4tējk. Piparu

1ēd.k.portvīna

200-300ml saldā krējuma

2ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu.

GATAVOŠANA

Mīklu izveltnē un sadala 12/12 cm. kvadrātos. Mīklas kvadrātus liek uz otrādi apgrieztām mīklas formītēm, ar dakšiņu nedaudz sadursta. Mīklas groziņus cep cepeškrāsnī 200 grādos 15minūtes.Noskalo vai notecina sēnes, nedaudz apcep katliņā sakarsētās taukvielās. Uzsijā miltus un samaisa. Pievieno garšvielas, portvīnu un saldo krējumu, pildījumu vāra 3-5 minūtes, pievieno sasmalcinātus pētersīļus. Mīklas groziņus noņem no formītēm, un pilda ar sēņu maisījumu. Rotā ar pētersīļiem, pasniedz kā uzkodu.

Asortiņi želejā

Marta Veilande

 

Dažādas vārītas sēnes

Mazi gurķīši

Veseli, mazi sīpoliņi

Ķiršu tomātiņi

Puķkāpostu rozetītes

Burkānu sirsniņas

Zaļumiņi.

 

PAGATAVOŠANA


Visu kārto 0,5 l burkā līdz pusei. Ieber 2.ēdamkarotes želatīna, 1 tējkaroti sāls, 1 tējkaroti cukura un 1 ēdamkaroti galda etiķi, tad piepilda burku līdz augšai, pārlej ar aukstu ūdeni un liek karsēties ūdens peldē 15 minūtes, vāko ciet un nes uz pagrabu, var arī glabāt ledusskapī!

Gaileņu zupa

Marta Veilande


4 personām.

6 kartupeļi,
1 liels burkāns,
kubiņš sēņu buljona,
300 g saceptu gaileņu,
1 kārba kausētais siers „Dzintars",
200 g žāvēta cūkas krūtiņa
Sāls, pipari, pētersīļi, dilles, sīpols.

GATAVOŠANA
Vājā sālsūdenī vāra kartupeļus, kamēr vārās, kubiņos sagrieztu gaļu apcep kopā ar gailenēm , smalki sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu, ber klāt kartupeļiem, pavāra vēl minūtes 10, pievieno sauso buljonu, sieru un vēlreiz uzvāra, ieber zaļumus, uzliek uz mirkli vāku, lai zaļumu aromātiņš savelkas!
Labu apetīti!

Meža sēņu mērce

Evija Šimanovska

1 sīpols

3 lielas saujas ar sēnēm
3 ēdamkarotes skābā krējuma
sāls un pipari pēc garšas

PAGATAVOŠANA

Sākumā ir jāiet uz mežu un jāsalasa sēnes - tad nu skatāmies, kuras ir vairumā (gardākās ir bekas) un notīrām tās, nomazgājam un sagriežam - ideāli ja tās sēnes ir tīras un nav jāmazgā, tad nebūs ūdens daudz viņās.
Ņemam pannu apcepam sīpolus sviestiņā, pieberam sāli. Tad beram iekšā sēnes un cepam kamēr viss ir skaisti sacepies, kad viss gatavs var uzbērt pipariņus un pieliekam pāris karotes skābā krējuma un vēl kādu minūti pasautējam. Gatavs! Klāt ēdam kartupeļus mundierī, vai arī kas nu kuram tuvāks.

Produkti

Tagad arī Tu vari ērti, pāris dienās izaudzēt veselīgās austersēnes savās mājās! Tieši tik vienkārši! 

 tr senotavatr senju pulveristr kaltetas senestr marinetas senes

Uzzini jaunāko

Iepazīsimies?

IMG 1118r

Tu noteikti prāto - kas mūsu jaunajiem "lācīšiem" vēderā?

 

Tātad, kas ir austersēņu pulveris? Tas sastāv no 45 grādos kaltētām sēnēm, kas pēc tam tiek smalki samaltas. Cena par 20 gramu iepakojumu (sk. fotoattēlā): 2.50 eiro + PVN

Par kaltētām austersēnēm, droši vien, nav tik daudz jautājumu. Arī tās ir kaltētas 45 grādu temperatūrā, lai nepazaudētu vērtīgās īpašības. Cena par 50 gramu iepakojumu (sk. fotoattēlā): 3,25 eiro + PVN

Un visbeidzot mūsu karaliene - pikantās austersēnes. To sastāvā: mūsu pašu audzētās austersēnes, čilli pipars, ķiploks, sāls, cukurs, sinpeju graudiņi, pipari un augu eļļa. Cena par 460 gramu iepakojumu (sk.fotoattēlā): 3,60 eiro + PVN

Mūsu jaunie produkti ir lielisks papildinājums gan veģetāriešu un vegānu virtuvei, gan arī patīkams pārsteigums tiem, kam tīk paēst gan veselīgi, gan garšīgi!

Tos vari pasūtīt rakstot mums: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Kā audzēt

Iepazīstieties ar lietošanas instrukciju, lai Jūsu maltīte būtu galdā jau pēc pāris dienām

Sūtīt ziņu

Ja Tev ir radušies kādi jautājumi, tad sūti mums ziņu un esi drošs - mēs atbildēsim! 

Mūsu adrese

Sēņotava
Pārgaujas iela 10-27, Valmiera, LV-4201. 
E-pasts: info @ senotava.lv
Tel: +37120213772

Sociālie tīkli

JoomShaper